miercuri, 10 decembrie 2008

Ochelari care gasesc orice


Da … era si timpul sa apara asa ceva.

Se pare ca o echipa de tehnicieni Japonezi s-au gandit sa ne faca viata mai usoara inventand acesti ochelari. Proiectul se bazeaza evident pe inteligenta artificiala.


Cum functioneaza:

  • In primul rand trebuie sa spui ochelarilor ce cauti
  • Apoi acestia iti vor arata pe micul monitor atasat, niste imagini cu ultimele secunde cand ai vazut acel obiect.
  • Aceste imagini sunt captate cu ajutorul mini camerei atasate.

Un proiect destul de pretentios as zice eu, dar care poate fi viabil in conditiile in care dimensiunile camerei sunt mult reduse, iar monitorul este inlocuit de o voce care sa iti identifice exact locul.

Da … stiu cam S.F. :P

Sursa: http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article3542404.ece



vineri, 5 decembrie 2008

Concurrent Task Tree (CTT)

Ce este CTT?
Teoretic este o unealta care ar trebui sa iti usureze cu mult munca.

CTT face referire la structura bazata pe modele de sarcini.
Este o notatie concurenta formala care permite proiectantului sa descrie atat comportarile orientate pe evenimente (event-driven) cat si modificarile de stare ale sistemului.
Cu alte cuvinte poti simula activitatea unei persoane pe pagina ta de internet. De exemplu, ce se va intampla daca da click pe un anumit buton (link) ... unde va ajunge utilizatorul? Va avea apoi la dispozitie posibilitatea de a se intoarce de ex? etc
Poti descoperi multe nereguli pe care altfel le-ai fi ignorat.

Spun teoretic, deoarece desi este bine intentionata, mi-a dat multe batai de cap mie si multor colegi de ai mei.
Parerea mea este ca aceasta aplicatie are nevoie de multa munca in continuare, in stadiul actual reusind sa dea erori la fiecare pas.
Trebuie sa fii sigur ca salvezi de multe ori, pentru a nu pierde orele de munca. Chiar si atunci traiesti cu frica, nestiind daca salvarea a reusit.
Arborele pe care il "desenezi" se incapataneaza sa se rearanjeze dupa bunul plac, netindand cont de faptul ca tocmai ce i-ai aranjat cele 50 de noduri.
Si cireasa de pe tort vine in momentul in care, dupa ce te dai cu capul de pereti, monitor, birou si tot ce mai gasesti prin jur, cu spume la gura si ochii mari observi o eroare "Esti senil!? Ai depasit memoria Java." cred eu uitata de cei care au testat/programat/proiectat dracia, dar pe care o poti lua personal, in acele momente de nebunie .

Oricum, pentru o aplicatie care a fost dezvoltata de o singura persoana este ok, si te poate ajuta sa iei in considerare multe lucruri pana atunci considerate neglijabile.

Pentru mai multe detalii : http://www.interfete-it.110mb.com/ sectiunile articole si portofoliu.

Spor la codat!


luni, 1 decembrie 2008

I hit the Control key so why am I not in control?


Acest gen de intrebari si-ar putea pune o persoana care nu are prea multa experienta in domeniul calculatoarelor, si care utilizeaza interfata creata de voi.
O interfata este cu atat mai apreciata cu cat utilizatorul isi poate da seama de pasul urmator pe care trebuie sa il faca, fara sa se dea prea tare cu capul de pereti.
Cand urc intr-o masina in care nu am mai fost si vreau sa reglez scaunul intotdeauna nimeresc sa apas maneta care nu ma intereseaza...si ma trezesc izbita de scaun in spate(de ex.).

Cred ca ar fi mult mai simplu daca scaunul s-ar putea regla folosind un buton ca cel din imaginea alaturata, care are un corespondent in realitate si de functionalitatea caruia ne putem da seama mult mai simplu.

Ce parere aveti de acest scris?
Cam greu de citit nu? Daca ar trebui sa citesc pagini intregi ale unei interfete astfel scrise eu cel putin as renunta destul de repede. So...in cazul in care nu aveti o dorinta arzatoare sa chinuiti lumea, ar trebui sa tineti cont si de acest aspect atunci cand vreti sa realizati o interfata.

Multi dintre noi am vrut sa facem rezervari online ale unor bilete de avion de ex. si ne-am lovit de faptul ca, dupa ce am introdus data de plecare, a fost nevoie sa cautam din nou data de intoarcere, netinandu-se cont de faptul ca nu ai cum sa te intorci inainte sa pleci...

Lucruri marunte dar care fac diferenta in mintea clientului.
Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate Interfete evoluate

Dar putem avea de-a face si cu lucruri mai grave, cum ar fi situatia din urmatoarea poveste pe care domnul profesor de interfete evoluate ne-a relatat-o:
La inceputul lui web2.0, o banca si-a creat o interfata, prin intermediul careia, utilizatorul putea realiza plati online.Utilizatorul din povestea noastra s-a logat, a dat submit pentru suma de bani pe care dorea sa o plateasca si...nu s-a intamplat nimic. Nici un mesaj cum ca in spate, tranzactia fusese realizata cu succes.
Astfel, omul a dat click, crezand ca site-ul este in asteptare, pana si-a golit contul...abia atunci a primit un mesaj de atentionare cum ca nu mai are credit.

Am putea retine din aceasta "poveste" faptul ca e bine ca utilizatorul sa fie ghidat pe tot parcursul utilizarii interfetei, comunicandu-i la fiecare pas prin mesaje afisate ce se intampla.

Acestea fiind scrise,
Sper sa va fie de folos si va urez spor la implementat interfete.

Bibliografie: curs "Interfete Evoluate" prof.Trausan-Matu Stefan

luni, 3 noiembrie 2008


Bun venit!
Interfete IT


Dacă vrei sa aflii mai multe despre realizarea interfeţelor in domeniul IT ai nimerit unde trebuie.

Dorim ca acest blog să funcţioneze atat ca un tutorial pentru dezvoltarea unor interfeţe cât mai uşor de folosit şi mai plăcute din punct de vedere ai design-ului cât si ca un reminder pentru update-urile site-ului nostru:

http://interfete-it.110mb.com/ .

Site-ul nostru vă va pune la dispoziţie:

  • diverse articole legate de tehnologiile folosite in implementarea de interfeţe IT
  • aplicaţii realizate de membrii echipei noastre
  • date despre membrii echipei

Acestea fiind „scrise”, echipa noastră :

  • Lungu Valentin – liderul turmei
  • Dobjanschi Alexandru – responsabil cu designul
  • Şofron Angela – subsemnata, responsabilă cu blogul
  • Gîdea Cristian – responsabil cu articolele de pe site

vă urează bun venit şi speră ca informaţiile oferite să vă fie utile şi să trezească cât mai mult interes.