luni, 12 ianuarie 2009

Apache Struts

Un framework open source pe care l-am descoperit vara trecuta, si pe care il gasesc extrem de folositor.

Apache Struts a fost realizat pentru dezvoltatorii de aplicatii JavaEE web.Utilizeaza si extinde Java Servlet API ce incurajeaza si obliga totodata utilizatorii sa adopte o arhitectura MVC (Model-View-Controller).

Conform standardului JavaEE al aplicatiilor web, clientul in mod obisnuit transmite informatii serverului, printr-un web form. Informatiile sunt fie trimise mai departe unui JavaServlet care le proceseaza interactionand cu o baza de date si produce un raspuns HTML formatat, fie sunt date unei pagini JSP, document care contine atat cod Java cat si HTML. Rezultatul este acelasi.

Ambele abordari sunt considerate inadecvate pentru proiecte mari, deoarece sunt amestecate prezentarea cu logica aplicatie, facand astfel mentenanta foarte dificila.

Scopul Struts-ului este astfel separarea logicii aplicatie-model (interactioneaza cu baza de date), de view (paginile HTML prezentate clientului) si de controller(instanta ce paseaza informatia intre model si view).

Astfel, Struts pune la dispozitia utilizatorului controller-ul (ActionServlet) si faciliteaza scrierea de template-uri pentru nivelul de prezentare. Programatorul este responsabil cu scrierea codului pentru model si crearea unui fisier de configurare struts-config.xml care leaga modelul de controller si view.

Alte facilitati oferite de Struts:
  • permite internationalizarea paginii ( modificarea limbii in care e scrisa pagina fara a fi nevoie sa modificam intreaga pagina)
  • permite validarea datelor trimise in formulare
  • cu ajutorul unor mecanisme numite "tiles" permite ca prezentarea sa fie compusa din header, footer si content


Sper ca v-am starnit curiozitatea :)
Spor la codat!

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Apache_Struts

Niciun comentariu: